I dag tar vi en nærmere titt på shoppingtradisjonen som har gjort sin vei til Norge: Black Friday og Black Week. Disse hendelsene, som opprinnelig kommer fra USA, har raskt funnet fotfeste her og blir nå en årlig fest for shoppingentusiaster.

Bilde av Freepik

Black Friday og Thanksgiving

Black Friday, som alltid finner sted dagen etter den amerikanske Thanksgiving-feiringen, har blitt synonymt med utrolige tilbud og et startskudd for julehandelen.

Thanksgiving er en amerikansk høytid som feires den fjerde torsdagen i november. Opprinnelig en feiring av vellykkede høstavlinger, har Thanksgiving utviklet seg til en dag for å uttrykke takknemlighet for det man har, spesielt familie og venner. Tradisjonelt er hovedfokuset på å samles til et overdådig måltid, hvor kalkun ofte er hovedretten.

Forbindelsen mellom Thanksgiving og Black Friday kommer fra det faktum at Thanksgiving markerer begynnelsen på den travle julehandelsesongen. Mange amerikanske forretninger tilbyr store rabatter og salg i dagene som følger Thanksgiving, og det inkluderer spesielt dagen etter, kjent som “Black Friday“. Denne dagen betraktes som den travleste handledagen i året, og butikkene lokker forbrukere med store salg, spesialtilbud og begrensede tilbud for å stimulere salget og tiltrekke seg kunder.

Så, mens Thanksgiving er en tid for å reflektere over takknemlighet og tilbringe tid med familie, blir Black Friday et hektisk shoppingeventyr der mange mennesker jakter på gode tilbud og starter julegavehandelen. Denne sammenhengen har gjort at begge dagene har blitt nært knyttet til hverandre i den amerikanske kulturen.

Bilde av krakenimages

Hvorfor heter det Black Friday?

Navnet “Black Friday” har flere teorier om opphav, men den mest aksepterte og populære forklaringen knytter seg til handelsbransjen og regnskapspraksis. Tradisjonelt var bokføringen gjort manuelt, og bokføringsinnskriftene ble ofte ført med rødt blekk for tap og svart blekk for overskudd.

Black Friday refererer til den dagen etter Thanksgiving da butikkene går fra å være “i rødt” (å ha tap) til å være “i svart” (å ha overskudd), og det markerer begynnelsen på den travle julehandelsperioden. Denne overgangen fra rødt til svart ble ansett som positiv for handelsmenn, og navnet Black Friday har blitt assosiert med den økonomiske vendingen det bringer for butikkene.

Black Friday og Black week i Norge

Men visste du at Black Week, som strekker seg over flere dager, har blitt like populært her i Norge? Det gir enda mer tid til å dra nytte av butikkenes rabatter.

Fenomenet har eksistert i Norge i noen år nå, og for mange er det blitt den perfekte anledningen til å sikre seg årets beste kjøp. Det er en tid da butikkene går all-in med salg og kampanjer, og det er ikke uvanlig å se folk stå i kø utenfor butikkene i håp om å score de beste tilbudene.

Black Friday og Black Week handler imidlertid ikke bare om shopping. Det har blitt en tid for samfunnsskapende aktiviteter, der folk deler tips om gode tilbud og opplevelser med hverandre. Det har også gitt lokale bedrifter en plattform til å markedsføre seg selv og tiltrekke seg nye kunder.

Jeg gleder meg til en spennende tid med fantastiske (røver)kjøp og fellesskap! 🙂

Høsten og vinteren bringer med seg kjøligere temperaturer og en økt risiko for forkjølelse og influensa. Heldigvis finnes det naturlige ingredienser som kan hjelpe oss med å styrke immunforsvaret og bevare god helse i disse årstidene. To slike kraftige ingredienser er ingefær og gurkemeie.

Ingefær: naturens immunforsterker

Ingefær er en ekte krydderskatt som har beriket smaker og forbedret helse i århundrer. Opprinnelig fra Sørøst-Asia, har denne rotgrønnsaken funnet veien til kjøkken over hele verden og blir nå verdsatt for sin karakteristiske smak og utallige helsefordeler. Ingefær har lenge vært kjent for sin naturlige evne til å berolige magen og redusere kvalme, og det er også kjent for sine betennelsesdempende egenskaper. Men ingefær gir mer enn bare indre velvære. Ingefær, kjent for sin unike smak og aroma, er også en kraftig immunforsterker.

Du kan enkelt inkludere ingefær i kostholdet ditt ved å legge til fersk ingefær i smoothies, te, supper eller bruke den som et krydder i ulike retter. En liten skive ingefær kan også være en forfriskende tilsetning til drikkevarer som vann eller iste.

Ingefær-te eller ingefærjuice er ideelle drikker for å hjelpe deg å holde deg frisk i kaldt vær. Ingefær er også kjent for å lindre sår hals og redusere muskel- og leddsmerter, som kan være vanlige symptomer på vinterforkjølelser.

Så hvorfor ikke utforske de smakfulle og sunne fordelene av ingefær i dag?

Ingefær

Gurkemeie: naturens gull

Med sine dype røtter i Sør-Asia og en historie som går tilbake tusenvis av år, er gurkemeie mer enn bare et smakstilsetning. Det er et kraftig naturlig middel med en imponerende rekke helsefordeler. Gurkemeie, vitenskapelig kjent som Curcuma longa, stammer fra India og Sørøst-Asia og har vært en hjørnestein i tradisjonell ayurvedisk medisin i århundrer. Planten produserer røtter som blir tørket og deretter malt til det karakteristiske gule pulveret vi kjenner som gurkemeie. Den har også vært en viktig del av hinduistiske ritualer og brukes til å farge mat og tekstiler i Sør-Asia.

De utrolige helsefordelene av gurkemeie:

  • Antiinflammatorisk kraft: Gurkemeie inneholder en aktiv ingrediens kalt kurkumin, som er kjent for sine sterke antiinflammatoriske egenskaper. Dette gjør det til et verdifullt hjelpemiddel i behandlingen av betennelsessykdommer som leddgikt og inflammatorisk tarmsykdom.
  • Antioksidant: Gurkemeie fungerer som en kraftig antioksidant, som hjelper til med å beskytte cellene våre mot skader forårsaket av frie radikaler. Dette kan bidra til å redusere risikoen for kroniske sykdommer og aldring.
  • Fordøyelsesstøtte: Mange tradisjonelle kulturer bruker gurkemeie som et fordøyelsesmiddel. Det kan bidra til å lindre fordøyelsesproblemer, fremme sunn tarmfunksjon og redusere oppblåsthet.
  • Forbedret hjertehelse: Flere studier har vist at gurkemeie kan bidra til å senke kolesterolnivåene og redusere risikoen for hjertesykdom.

Å legge til en klype gurkemeie i supper, gryteretter eller varm melk kan gi deg ekstra beskyttelse mot vintersykdommer.

Ingefær- og gurkemeie-te: En flott måte å dra nytte av både ingefær og gurkemeie på er å lage en deilig ingefær- og gurkemeie-te. Dette er enkelt å lage: Skrell og skiv fersk ingefær, og legg til en klype gurkemeie og en skive sitron i en kopp kokende vann. La teen trekke i noen minutter, og du har en varm drikk som gir fordeler for både smaksløkene og helsen. Du kan også søte teen med honning for ekstra nytelse og enda flere helsefordeler.

Ingefær og gurkemeie
Gurkemeie

Naturens Egen Medisin

Ingefær og gurkemeie er naturlige ingredienser som har blitt brukt i århundrer for deres helbredende egenskaper. De er spesielt nyttige på høsten og vinteren når kroppen vår trenger ekstra beskyttelse mot sykdommer. Legg til disse krydderne i kostholdet ditt for en ekstra helsegevinst, og nyt både smaken og fordelene de bringer.

Husk alltid å konsultere et helsepersonell før du introduserer nye ingredienser eller kosttilskudd i kostholdet ditt, spesielt hvis du har underliggende helseproblemer eller tar medisiner.